Bejelentés


BARÁTOK FC. HONLAPJA MINDÖRÖKKÉ SPORT


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.
Teljesítménytúra a Mecsekben 2015.09.29

Sajnos a "Mecseki láthatatlanok nyomában" teljesítménytúra elmarad, ezért egy közeli időpontra, november 7-re, egy Hosszúhetényből induló teljesítménytúrára szervezünk autóbuszos utazást.
A teljesítménytúra paraméterei:

Teljesítménytúra a Mecsekben
Név Táv Szint Start idő Díj
Mecsek-1800 39,7 1705 6.30-7.00 10 óra 1700
Mecsek-1500 33,5 1450 7-8 8,5 óra 1400
Mecsek-1000 25,7 980 7-9 7,5 óra 1200
Mecsek-700 17,8 680 8.30-10 5 óra 1100
Mecsek-400 10 410 9.30-11 3,5 900

Tervezett indulás autóbusszal: 05.15
Tervezett érkezés: 20.00
Tervezett útiköltség: 45 fős autóbusszal, teljes kihasználás mellett 1700 Ft/fő
Nevezési díj a táblázat szerint, előnevezés esetén 300 Ft kedvezmény

Csoportos előnevezés érdekében a jelentkezéseket a név, születési év, telefonszám megadásával telefonon a 06-20-9725421 számon az Asbóth Gyurinál, illetve elektronikusan a baratokfc@gmail.com címre elküldve lehet megtenni. Illetve a regisztrációs Regisztrációs lap kitöltésével és megküldésével a baratokfc@gmail.com címre október 28-ig.

A túrával kapcsolatban bővebben a szervezők honlapján olvashatsz.

BV

Mecseki Láthatatlanok teljesítménytúra

2013. november 25-én hajnalban indultunk (még óra állítás előtt), hogy elérjük a Zobákpusztai majdani célnál a már "előmelegített" Csepel-344-es terepjáró katonai tehergépkocsit, mely a reggel 7 órás "melegben" nyitott platóján ülve repített bennünket a Mánfai start-helyre. A jól előkészített túra megfelelt a szervezők célkitűzéseinek:

"Túránk alapvető célja az, hogy a különböző távok lehetőségein belül, felkeressük azokat az ismert mecseki helyszíneket, amelyeket az 1956-os forradalom leverése után, a történelembe, Mecseki Láthatatlanok néven bevonult szabadságharcosok érintettek.

A történelmi emléktúra előkészítése során magam is meglepődtem azon, hogy milyen sokan vannak, akik nem is tudják, hogy a Mecsekben a forradalom leverése után, majdnem két héten keresztül számtalan ponton zajlottak kisebb-nagyobb harci cselekmények. A politikától, társadalmi-történelmi összefüggésektől a lehető legtávolabb állva szeretnénk megemlékezni azokra, akik nagy kockázatot vállalva vonultak fel a Mecsekre, hogy megmentsék a forradalmat, és tovább harcoljanak. Szeretnénk a túrázókkal megismertetni a történelmi Mecseket. Reményeink szerint az elkövetkezendő túrák során egyre több információt tudunk átadni a történtekről. Próbáljuk egy kicsit a mai turisták szemével vizsgálni azokat a napokat. Milyen volt a felszerelésük? Mit ettek, ittak, hogyan tisztálkodtak? Hol és hogyan aludtak? Hogy tudtak tájékozódni, egymással kapcsolatot tartani? Milyen volt az időjárás azokon a napokon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük majd a válaszokat, - az egykori résztvevőktől is - és adjuk át a mai turistáknak. Ha szereted a kihívást, kalandot, várunk egy kétnapos, kintalvós túrára is, imitálva a Mecseki Láthatatlanok valódi mozgását."

A túra változatos menetvonala (Mánfa-Ciframalom - Vágotpuszta - Erdei-kereszt - Lapis - Kánya-forrás - Anyák kútja -Melegmány - Tripammer-fa - Árpádtetõ - Köves-tetõ - Zobákpuszta) teljességgel alátámasztotta a szervezők elképzelését. Az élvezetes és helyenként igen kemény terep leküzdése mellett megismerhettük a Mecseki láthatatlanok történetét is.

A Mecseki láthatatlanok talán kevesen tudják, hogy fegyveres szabadságharcos csoport volt, az 56-os forradalom leverése után még hetekig ellenálltak a Mecsek erdeiben rejtőzve.
Komlói börtönből szabadult rabok, egyetemisták, többségük túrázó, természetet szerető, kiváló helyismerettel rendelkező fiatal volt. Ezért a hatalmas túlerővel szemben is sokáig ki tudtak tartani.
Irtózatos harcok folytak, és a megtorlás is borzasztó volt. A páncélosok tűzcsapása után véres emberi maradványok tarkították a Mecsek erdeit. A boncteremben megcsonkított hullák feküdtek.
A legnagyobb csoport Vágotpusztán rejtőzött, 600-800 ellenállóról beszélünk.
A hideg idő beálltával többen lebetegedtek, a somogyi erdőkbe és Jugoszláviába menekültek, vagy hazamentek, többjüket pedig letartóztatták. Vezetőjüket halálra ítélték, a többiek hosszú börtönbüntetést kaptak.

Az idő gyönyörű volt ( a reggeli fagyos kocsikázás után), az őszi erdő szépsége lenyűgöző, a még midig virágzó rét káprázatos és a célban az eredeti "gulyáságyú"-ban készített hamisgulyás fölséges volt.

Most először túráztunk a Mecsekben, de úgy hisszük nem utoljára.


Képgaléria

Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?Üzenőfal


Név:

Üzenet:LinkekIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!